Cirka 5-10 % af den voksne danske befolkning er hypermobile, hvoraf de fleste er kvinder. På klinikken ser vi rigtig mange hypermobile – især kvinder. Vi har ikke noget tal på, hvor mange hypermobile, vi ser i klinikken og kender derfor ikke procentdelen.
Vores uvidenskabelige opfattelse er dog, at der repræsentativt er en hel del flere hypermobile blandt vores patienter i klinikken i forhold til repræsentationen i befolkningen generelt.
Med andre ord har vi den opfattelse, at hypermobile oftere søger fysioterapi end ikke-hypermobile.
Hvad er hypermobilitet?
Man kan have en lokal eller en generel hypermobilitet. En lokal kan eksempelvis være et ankelled, der ofte har været forstuvet og derfor er blevet løst. En generel hypermobilitet er oftest arveligt betinget, hvor flere led har været overbevægelige fra barn.
Hypermobilitet er ikke en sygdom men en tilstand. Hos de fleste mennesker bliver leddene stabiliseret af ledbånd, sener og muskler, men hos hypermobile er ledbånd og sener meget eftergivelige (løse), og det betyder, at det er sværere for en hypermobil at stabilisere sine led. Derfor er det almindeligt, at hypermobile hurtigt bliver fysisk trætte, fordi musklerne ikke er stabile nok til at holde en stilling, og der skal derfor bruges flere kræfter på både at stå stille og på at bevæge sig.
Da et hypermobilt led er løsere og mere ustabilt end andre, kommer et hypermobilt led lettere i yderstillinger og bliver belastet det sted, hvor ledbrusken er tynd. Hypermobilitet kan derfor give smerter, og på længere sigt er der risiko for, at brusken bliver slidt.
Hypermobile får derfor nemmere overbelastningsskader end ikke-hypermobile. Det er enkelt at finde ud af, om man er hypermobil (også kaldet hypermobilitetssyndrom forkortet til HMS). Man skal have 4 ud af 9 point af følgende test, som er fundet på Gigtforeningens hjemmeside:
Hvad kan der gøres for at undgå belastningsskader?
Først og fremmest er den gode nyhed, at vi bliver stivere i leddene med årene. Derfor vil hypermobile også med alderen blive mere stabile i sine led.
Men hypermobile skal træne. Det er meget vigtigt at træne styrke og stabilitet. Hvis der sættes ind med en tidlig indsats, så er der en rigtig god chance for, at leddene kan blive så stabile, at der ikke længere er større risiko for overbelastningsskader i forhold til ikke-hypermobile.
Vi har fundet nogle øvelser, som er rigtig gode at lave for at styrketræne musklerne og gøre leddene mere stabile. Disse øvelser er valgt, fordi hver øvelse involverer mange muskler og led, så et program bliver let og overskueligt:
Vi har lavet ovenstående artikel / program rettet primært til unge og voksne. Hvis du har et hypermobilt barn, så kan en af vores fysioterapeuter lave et træningsprogram rettet specielt til dit barn ud fra interesser og fysisk formåen.